Moeten bloempotten gaten hebben?

Afvoergaten zorgen ervoor dat overtollig water na het besproeien uit potten sijpelt, zodat er geen water op de bodem van een pot terechtkomt, waardoor gevoelige wortels worden beschermd tegen rot, schimmels en bacteriën. Een andere belangrijke reden om ervoor te zorgen dat er voldoende gaten in potten zitten, is om zoutophoping in de potgrond te voorkomen.

Moeten bloempotten gaten hebben?

Afvoergaten zorgen ervoor dat overtollig water na het besproeien uit potten sijpelt, zodat er geen water op de bodem van een pot terechtkomt, waardoor gevoelige wortels worden beschermd tegen rot, schimmels en bacteriën. Een andere belangrijke reden om ervoor te zorgen dat er voldoende gaten in potten zitten, is om zoutophoping in de potgrond te voorkomen. Kraanwater en kunstmest bevatten zouten die schadelijk kunnen zijn voor planten. Als plantenwortels water opnemen, laten ze een deel van de zouten achter en concentreren zouten zich na verloop van tijd in de grond.

Wanneer u grondig water geeft en het water door de afvoergaten in de bodem van de container naar buiten laat stromen, worden zouten uit de grond gespoeld. Plantenpotten zonder afvoergaten worden cachepotten genoemd en worden vaak gebruikt om kweekpotten met kamerplanten esthetisch te verbergen. Rechtstreeks in decoratieve containers planten verhoogt het risico op te veel water. Waarom is het zo belangrijk om planten goed te laten draineren? Sommige mensen volgen graag de doe-het-zelfroute en boren een gat in hun favoriete plantenbak zonder afvoer.

Dit is mogelijk, maar houd er rekening mee dat je het risico loopt de pot helemaal kapot te maken.

Leave a Comment

Required fields are marked *